Μαρία Τελίδου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μαρία Τελίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών της σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Έχει εργαστεί για 6 χρόνια ως γυμνάστρια στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Από το 2000 και για τα επόμενα 10 χρόνια έζησε στην Ινδία ως εθελόντρια στον μεγάλο πνευματικό και φιλανθρωπικό οργανισμό της ΑΜΜΑ, οργανώνωντας οικολογικά προγράμματα και μελετώντας τις Ανατολικές φιλοσοφίες. Από το 2010 σπούδασε την Τεχνική ΤhetaHealing®  και εντυπωσιασμένη από την αποτελεσματικότητα της αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτήν αφοσιωμένα και επαγγελματικά μέχρι και σήμερα. Παράλληλα η τεχνική «Μη Βίαιη Επικοινωνία» έγινε ένα ακόμα ένα όνειρο της και πιστεύει ότι η εφαρμογή της σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής θα προσφέρει και στην πολυπόθητη αγάπη και αρμονία μεταξύ των ανθρώπων.

Η Μαρία από το 2011 εκπαιδεύεται στην ΜΒΕ και από το 2016 ξεκίνησε την τρίχρονη διαδικασία της επίσημης πιστοποίησης από το THE CENTER FOR NONVIOLENT COMMUNICATION, CNVC, του Marshall Rozenberg για να γίνει εκπαιδεύτρια. Τα σεμινάρια που προσφέρει τώρα είναι μέρος της επίσημης διαδικασίας εκπαίδευσης μέχρι την πιστοποίηση. Βασίζονται στην προσωπική εμπειρία της Μαρίας με την ΜΒΕ και βασίζονται στην διδασκαλία και τις οδηγίες από το CNVC.

Το 2016 ξεκίνησε τα πρώτα της σεμινάρια, στα οποία πήραν μέρος ενήλικες. Στόχος της, όμως, είναι σιγά σιγά να φτάσουμε στα παιδιά, στην σχολική εκπαίδευση και στην εκπαίδευση των νέων. Στη Γλυφάδα έχει τη δική της σχολή, όπου γίνονται παρουσιάσεις και σεμινάρια όλο το χρόνο. Η Μαρία συμμετέχει συχνά σε εκθέσεις και φεστιβάλ παρουσιάζοντας την ΜΒΕ και γίνονται παρουσιάσεις και σεμινάρια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Πάρος, Κρήτη, Θεσσαλονίκη.

 

Η Μαρία έχει σπουδάσει προς το παρόν τα παρακάτω σεμινάρια της Μη Βίαιης Επικοινωνίας:

International intensive training, 9 ημέρες, Ελλάδα, Οκτώβριος 2017, με ομάδα 4 πιστοποιημένων εκπαιδευτών

International intensive training, 9 ημέρες, Τσεχία Νοέμβριος 2016, με ομάδα 4 πιστοποιημένων εκπαιδευτών

NVC for couples and families, Ελλάδα 2016, 2 ημέρες με τον Frank Gaschler

NVC in mediation (στην διαμεσολάβηση), Ελλάδα 2015, 4 ημέρες με τον Robert Kržišnik

Βασικά σεμινάρια NVC, 2014, 2015, 6 ημέρες με τον Γιώργο Τσιτσιρίγκο

Πως ήρθα σε επαφή με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία.

» Ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με την “Μη Bίαιη Eπικοινωνία” το 2008. Τότε ζούσα σε ένα πνευματικό κέντρο στην Ινδία. Είχα δημιουργήσει ως μέρος της εθελοντικής μου εργασίας ένα τμήμα που το ονόμασα οικολογικό κέντρο και είχε σκοπό την προώθηση γηγενών και βιολογικών προϊόντων διατροφής, ένδυσης, καλλυντικών, οικιακών αντικειμένων κτλ, καθώς και περιβαλλοντολογική ενημέρωση. Έπρεπε να διευθύνω πολλά άτομα που πρόσφεραν επίσης την εθελοντική τους εργασία και έπρεπε να συνεργάζομαι με πολλούς προμηθευτές. Πριν μάθω πώς να εφαρμόζω την Μη Βίαιη Επικοινωνία πολλά πράγματα ήταν δύσκολα. Ο καθένας είχε την γνώμη του για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί το κέντρο και κάποιες φορές χάνονταν η αρμονία στις σχέσεις μας. Όταν όμως άρχισα να χρησιμοποιώ την Μη Βίαιη Επικοινωνία ξαφνικά τα πάντα έγιναν εύκολα και αρμονικά. Σταμάτησαν οι ανταγωνισμοί, οι εγωϊσμοί, οι ασυνενοησίες και οι παρεγηγήσεις. Ενθουσιάστηκα από τις άμεσες αλλαγές και άρχισα να μοιράζω το  βιβλίο της Μη Βίαιης Επικονωνίας σε όλους. Ήθελα να μάθει  γι αυτήν την διδασκαλια όλος κόσμος.
Παράλληλα, στις προσωπικές μου σχέσεις πλέον μπορούσα να εκφράζω τι ήθελα. Συνήθως δεν μου άρεσε να στεναχωρώ τους άλλους και γινόμουν συχνά παραχωρητική. Με την Μη Βίαιη Επικοινωνία όμως άρχισα να υποστηρίζω τον εαυτό μου, χωρίς να λαμβάνω το βάρος των συναισθημάτων των άλλων επάνω μου. Αλλά το μεγαλύτερο θαύμα ήταν με τους γονείς μου. Για πρώτη φορά καταφέραμε να μιλήσουμε σε ένα πιο βαθύ επίπεδο.
Η Μη Βίαιη Επικοινωνία είναι το καλύτερο σύστημα που προσωπικά γνωρίζω μέχρι στιγμής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους και να εφαρμοστεί εύκολα στην καθημερινή ζωή. Μπορεί να φέρει στις καρδιές μας την πολυπόθητη ηρεμία, αληθινή επικοινωνία, μοίρασμα και την αληθινή αγάπη που αναζητούμε όλοι μας στις σχέσεις μας.
Ίσως να γνωρίζετε ότι εργάζομαι ως θεραπεύτρια, σύμβουλος και εκπαιδεύτρια της Μεθόδου Θήτα. Μου είναι εύκολο να κάνω θεραπείες μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνεδρίας ή σεμιναρίου. Όμως στον καθημερινό λόγο, στις καθημερινές συναναστροφές π.χ. όταν βγαίνεις έξω με φίλους, όταν θέλεις να μιλήσεις με έναν υπάλληλο στο κατάστημα, ή όταν κάποιος σου μιλάει άσχημα ή με υπονοούμενα, δεν είναι εφικτό να πεις «συγνώμη, θα ήθελες να κάνουμε μια συνεδρία;»  και μάλον το μόνο σίγουρο είναι να μην θέλει. Η Μη Βίαιη Επικοινωνία για εμένα κάλυψε αυτό το κενό. Επικοινωνώντας με τους άλλους μέσα από τους τρόπους που προτείνονται επιτυγχάνεται η πιο άψογη επικοινωνία αλλά διενεργείται και μια θεραπεία διότι οι συμμετέχοντες ανοίγουν την καρδιά τους, εκφράζουν τον αληθινό εαυτό τους και τις ανάγκες τους εκμηδενίζοντας τις εσωτερικές ή εξωτερικές συγκρούσεις.

Με πολύ χαρά μου επιθύμησα να εκπαιδευτώ και να διδάξω και αυτήν την μέθοδο για να βοηθηθώ να γίνει και σε μένα ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Αυτό το όνειρο από τότε που ξεκίνησα το 2008, μετά από χρόνια, άρχισα σιγά σιγά να το υλοποιώ. MARA

Πιστεύω ότι με αυτήν την μέθοδο,  η εποχή που μαλώνουμε, εκνευριζόμαστε, βριζόμαστε,  παρεγηγούμαστε και αποκαρδιωνόμαστε καθώς χρησιμοποιούμε τον προφορικο λόγο, η εποχή που η ασυνεννοησία και η έλλειψη κατανόησης διέπει τις σχέσεις μας, η εποχή που ο λόγος χρησιμοποιείται για επιβολή και έλεγχο των άλλων και η εποχή που ο λόγος εκφράζεται με ασχήμια, χωρίς μελωδία και δυσαρμονία και αντί για να ενώνει τους ανθρώπους αντιθέτως του χωρίζει,  θα τελειώσει. Θα αντικατασταθεί με το λόγο που θα εκφράζει την ένωση των ψυχών, της καρδιάς και της θεϊκής φύσης του ανθρώπου. Σας προσκαλώ σε αυτό το ταξίδι να μοιραστούμε ως συνοδοιπόροι και εξερευνητές τις ανθρώπινες αξίες που όλοι λαχταρούμε να βιώνουμε μεταξύ μας. Για το καλό το δικό μας και των επομένων γενεών ας βάζουμε τους σπόρους κάθε ημέρα και ας απολαμβάνουμε τους καρπούς.” -Μαρία Τελίδου